Quantcast
Channel: LykkesMad
Viewing all 533 articles
Browse latest View live

Frugtsalat m. råcreme - Abemad

$
0
0

Lynhurtig dessert, der er klar på 10 minutter. Hvis man har et frugtfad stående, og piskefløde og æg, og pludselig får gæster, er det en dejlig nem dessert. Kan jo også serveres sammen med ost og kiks, til en frokost.

Frugtsalat til 2 pers.:
1 stort æble
1 stor pære
2 små bananer el. 1 stor
1 appelsin

Råcreme:
2 past. æggeblommer (1 bæger)
2 spsk flormelis
1/2 vanillestang el. 1-2 tsk vanille
2 dl fløde

Skær frugten ud i små stykker, og dryp over med lidt af appelsinsaften.
Pisk æggeblommer til en luftig æggesnaps med flormelis og vanille. Pisk flødeskum og vend det forsigtig i æggesnapsen. 

Server frygten toppet med råcremen, eller vend frugten sammen med cremen, og server straks.

Har man vindruer, ananas, valnøddekerner og chokolade liggende, kommes de også i salaten, det gør den kun endnu bedre.

Velbekomme.




Frisk Tortellini m. broccoli og bacon i danabluesovs

$
0
0

Denne pastaret er min absolutte favorit, og lavede den første gang i starten af 90'erne, som regel brugte jeg båndpasta, men denne gang faldt jeg over frisk tortellini på tilbud. Det er ikke en specielt smuk ret, men det opvejes i smagen. Udover det tager retten kun 15-20 minutter at lave.

1 pakke frisk tortellini m. ost el. kødfyld
1 pk bacon
1/2 broccolihoved
150 gr. danablue
3 dl fløde
3-4 spsk cremefraiche 18%
lidt salt og peber

1. Steg bacon sprødt og læg på køkkenrulle.

2. Damp broccolibuketter i letsaltet vand ca. 3-4 minutter.

3. Kog fløden op med smuldrede stykker af osten, og rør cremefraichen i. Krydr med lidt salt og peber. Lad den koge lidt ind til en cremet konsistens.

4. Kog tortellini i letsaltet vand ca. 2 minutter, hæld vandet fra og kom dem i ostesovsen, smag sovsen til en sidste gang. Kom broccolibuketterne i sovsen og, drys over med grove sprøde baconstykker ved servering.
 

Småkager m. Marabou-chokolade og nødder

$
0
0

Småkager med lys Marabou-chokolade m. nødder. Jeg fandt en grundopskrift på cookies i Amos store bagebog, hvor jeg lavede en halv portion, og ændrede lidt her og der. Havde en halv pakke Marabou-chokolade liggende jeg brugte til småkagerne.

Småkager, ca. 20 stk.:
150 gr. mel
100 gr. blødt smør
50 gr. brun farin
30 gr. sukker
1 æg
2 spsk vand
100 gr. hakket chokolade m. nødder
1 tsk vanille
1 tsk bagepulver

Pisk smør blødt sammen med farin, sukker, vanille og æg, og rør derefter vand i sammen med chokoladestykker.

Bland melet med bagepulver, og rør i dejen. Brug en tsk til at komme små toppe af dej fordelt på to bageplader med bagepapir, og bag en plade af gangen midt i ovnen v. 200 gr. ca. 10 minutter. Hold øje med de ikke bliver for mørke.

Køl af på en rist, og opbevar dem i en kagedåse.

Det er sjældent jeg bager småkager, men det er jo supernemt og min søn var ret vild med dem, så  nu hvor årstiden er til det, kan det godt tænkes det sker noget oftere.



Laksesalat m. varmtrøget laks og porre

$
0
0

Lækker laksesalat til frokostbordet eller som forret. Jeg brugte fine porrer i dressingen, og serverede med et rustikt lyst rugbrød jeg havde bagt.

Salaten passer til 3-4 personer, hvis det er en del af en større froskostbord med andre retter.

Laksesalaten:
ca. 125 gr. varmtrøget laks
2 fine porrer
3 spsk cremefraiche 18%
1 lille tsk grov sennep
en smule citronsaft
lidt salt og peber

Pluk laksen i grove stykker, gem lidt til topping.

Damp de rensede porrer, skåret i ringe, ca. 3-4 minutter, si vandet fra og lad dem stå og køle af.

Rør en dressing af cremefraiche smagt til med lidt sennep, citron, salt og peber. Vend porreringe og laksestykker i dressingen. Pynt af med lidt porrer og laksestykker. Stil på køl til servering.

Rugbrødet bagte jeg på slump med en halv pose rugbrødsblanding, hvor jeg tilsatte ekstra hvedemel, lidt olie og ekstra solsikkekerner. Lod det hæve 3 timer, formede til et lille rundt brød og efterhævede en halv time. Bagte brødet nederst i ovnen v. 225 gr. ca. 50 minutter, med et vandfad i bunden af ovnen. Det var godt nok den lidt nemme løsning på rugbrød, men det blev alligevel et rigtig dejligt brød.




Kalvetournados m. tilbehør

$
0
0

Kalvetournados som blev serveret med ovnstegte krydrede kartofler, bagte spanske tomater, pandestegte asparges og bearnaise, samt et grov hvidløgsbaguettes ved siden.

Havde egentlig lavet en portion risengrød til mig selv som aftensmad, da min søn dukkede op, og havde medbragt maden som jeg så tilberedte.

Tilbehøret var grove kartoffelbåde fra frost, de blev krydret med paprika og hvidløgspulver og salt, og kom i ovnen ca. 45 minutter v. 225 grader. Tomaterne bagte jeg også i ovnen, nogle dejligt sødlige spanske datterino tomater.

Sovsen var også en købe udgave, som jeg piftede op med lidt af stegeskyen fra bøfferne, og aspargesene grillede jeg på samme pande som bøfferne.

Bøfferne, krydret med salt og peber fra kværn, stegte jeg i smør på en godt varm pande, først blev siderne med bacon brunet hurtigt af, og derefter stegt ca. 5 minutter på hver side. Lod dem hvile 10 minutter før servering.



Krydderkage m. banan og appelsin

$
0
0

Krydderkage med bananstykker og appelsin, serveret med cremefraiche. Kagen bagte jeg op til weekenden, hvor jeg havde to meget modne bananer liggende, samt en halv appelsin fra dagen før. Har man nødder liggende er det også en god ting at putte i kagen.

Krydderkage:
4 æg
2 dl sukker
1 dl brun farin
2 tsk vanille
100 gr. smeltet smør
2 modne små bananer
saft og revet skal fra 1/2 øko appelsin 
3 1/2 dl mel 
2 tsk bagepulver
2 tsk kanel
1 tsk allehånde

Tænd ovnen på 180 gr. (alm. ovn). Smør en springform med smør, drys bunden med lidt mel og ryst det overskydende mel af.

Smelt smørret og køl lidt af. Pisk æg, sukker, farin og vanille luftigt. Kom saft og revet skal fra en halv appelsin i. Bland melet med bagepulver og krydderier, og sigt i dejen. Skær bananerne i mindre stykker, og vend i dejen tilsidst.

Hæld dejen i springformen, og bag kagen midt i den forvarmede ovn v. 180 gr. ca. 35 minutter, tjek med en kødnål om kagen er færdigbagt.

Server krydderkagen med cremefraiche el. flødeskum. ved siden.

Velbekomme.



Sprødstegt confiteret andelår m. bønnefritter, råstegte kartofler og kirsebærsauce

$
0
0


Fik på et tidspunkt foræret en dåse med confiterede andelår og et glas Amarena kirsebær, som jeg har gået og tænkt over hvad jeg skulle bruge til. Kom i tanke om en opskrift jeg havde gemt på sprødt dybstegt and med blommesauce fra Price. Jeg prøvede så at lave en krydret sursød kirsebærsauce istedet, hvor jeg prøvede mig lidt frem.

Så skulle jeg finde en slags tilbehør til, og havde grønne bønner i fryseren. Mener jeg så den meget populære opskrift første gang hos Madbanditten, og må sige de smager super godt, det bliver ikke sidste gang jeg laver dem.

Retten til 2 pers.:
3-6 confiterede andelår
lidt mel til drys
salt og peber
andefedt til stegning

Sauce:
2-3 spsk kirsebær og kirsebærsaften
3 dl andebouillon/fond (f.eks. Oscar's)
2 spsk af stegefedtet fra anden
ca. 1 spsk fishsauce (efter smag)
rigeligt citronsaft
1 tsk kanel
1/2 tsk sød chilipulver
lidt salt
evt. lidt maizena rørt op i vand, til jævning

1/2 pose grønne bønner (frost)
lidt olivenolie 
salt

5-6 store kartofler
lidt andefedt
salt og peber

Andelårene blev drysset med mel krydret med salt og peber, og stegt sprøde ved god varme i noget af andefedtet, ca. 10 minutter, og lagt på køkkenrulle bagefter.

Kirsebærsauce: Saucen lavede jeg med andebouillon, et par spsk kirsebær og kirsebærsaften, lidt fishsauce, godt med citronsaft, og kanel og chili. Den blev kogt godt ind til en glace (jævn evt. med en lille smule maizena) og smagt til med lidt salt. Brug evt. almindelige syltede kirsebær, hvis man ønsker en mindre kraftig kirsebærsmag. Smag til undervejs til man synes den er tilpas sursød.

Bønnerne fra frost blev vendt i lidt olivenolie, kom på en plade med bagepapir og drysset med salt. De blev tilberedt midt i ovnen v. 200 gr. (alm. ovn) ca. 40 minutter.

Kartoflerne blev skåret i store stykker og vendt i lidt andefedt, krydret med salt og peber og tilberedt i ovnen på bagepapir, til de var møre og sprøde, ca. 45 minutter.

Det er også første gang jeg smager confiterede andelår, de er super lækre når de bliver sprødstegte, hvor man også kan krydre melet med andre krydderier efter smag.

Beklager de mørke billeder, men mit kamera valgte at strejke midt i hele seancen, den satte sig pludselig fast i linsen. Så jeg måtte bruge mobilen til resten af billederne. Ikke nok med det, så gled min mobil ud af hånden på mig og landede med spidsen lige ned i skålen med kirsebærsaucen, hold nu op altså :-/ heldigvis fik jeg den renset godt af, nu lyder den kun lidt forkølet i ringetonen. Kameraet fik min søn ordnet senere ved at være rimelig hårdhændet ved linsen så den løsnede sig, pyha ende gut, alles gut...

God weekend og velbekomme.  



Medaljer m. appelsincreme

$
0
0



Havde egentlig haft øje på en lækker opskrift på crepes med appelsincreme fra James Price, men fik lyst til at bruge cremen som fyld i medaljer istedet.

Opskriften på medaljerne fandt jeg i min gode gamle blå bagebog fra Tørsleff.

Jeg lavede en mindre portion creme, og lidt færre medaljer, og fulgte ellers stort set opskrifterne, havde ikke lige Grand Marnier til cremen, det må ellers smage fantastisk kan jeg forestille mig. Havde heller ikke kartoffelmel, så brugte kun almindelig hvedemel til kagerne.

Medaljer/Mørdej: (Fik 10 bunde i alt)
200 gr. mel (3 1/5 dl)
50 gr. kartoffelmel
1/8 tsk bagepulver
100 gr. koldt smør
1 æg
75 gr. sukker
1 tsk vanille
flormelis og appelsinsaft til glasur

Bland melet med bagepulver og sigt ned i skålen, kom kolde smørtern i melet, og smuldr i. Rør æg, sukker og vanille sammen og kom i melet, saml dejen hurtigt. 

Rul dejen tyndt ud på bordet drysset med mel, og stik ud til lige antal runde kager (brugte et lille caféglas).

Kom på en plade med bagepapir og bag midt i forvarmet ovn ca. 8 minutter. Køl dem af på en rist. Smør halvdelen af de afkølede kager med appelsinglasur.

Appelsincreme:
2 æg
2 spsk sukker
1 tsk vanille
saft og revet skal fra 1/2 økologisk appelsin
2 spsk maizena
2 dl mælk
evt. lidt Grand Marnier

Derudover 2-3 spsk flødeskum, til den afkølede creme

Pisk æg, sukker og vanille sammen og tilsæt saft og revet skal fra appelsin, maizena og mælk, og kom i en gryde. Varm blandingen langsomt op, under konstant piskning, til det får en cremet konsistens. Lad det koge lidt igennem og hæld i en skål. Stil cremen på køl.

Vend creme med flødeskum lige før servering.

Før servering kommes cremen i en sprøjtepose med stjernetyl, og sprøjtes på halvdelen af kagerne, og toppes med de andre kager med glasuren. Pynt af med en lille skive frisk appelsin. 

Man kan også samle kagerne som hos bageren, ved at sprøjte kanten af kagerne med ren flødeskum, og fylde midten op med ren appelsincreme, og en lille klat syltetøj.

Opbevar kagebunde der er i overskud, i en kagedåse. 
 
Velbekomme.



Vegetarburger m. krydret bøf og tzatziki

$
0
0


Vegetarbøffer serveret som burger med tzatziki. "Bøfferne" blev rigtig gode, med masser af smag, hvor jeg brugte hvad jeg havde liggende af grønt. 

Bøffer (ca. 7 stk.):
100 gr. champignons
4 forårsløg
2 hvidløgsfed
1/2 stor rød peber
3 store kogte kartofler
2 æg
2 tsk paprika
1/2 tsk chilipulver
3 knsp revet muskat
2 tsk timian
ca. 2 tsk salt
lidt citronsaft
1 spsk rasp
1 spsk havregryn
ca. 3 spsk mel
1 lille håndfuld solsikkekerner el. hk. nødder
rapsolie til stegning

Tzatziki, salat og grovboller

Rens champignons og skær i skiver, og steg i lidt olie sammen med forårsløg, hvidløg og rød peber skåret i små tern. Steg det godt af til der næsten ikke er mere væde.

Riv de kogte kartofler ned i en skål, bland med grøntsagerne, og tilsæt krydderier, smag til. Rør det til en fars sammen med æg, havregryn, rasp og mel, til en ikke for tynd "fars". Lad det stå og trække lidt før stegning.

Varm en pande godt op med rapsolie, og brug to skeer til at komme farsen på panden, lav 6-7 store, eller mindre hvis man vil lave vegetardeller.

Brun dem af til de har dannet stegeskorpe, og kom i ovnen på et fad med bagepapir v. 180 gr. ca. 15 minutter. Hæld evt. overskydende fedt fra og vend dem en gang undervejs, så de bliver sprøde.

Jeg brugte nogle langtidshævede solsikkeboller (bagt på slump) til burgeren, og rørte en tzatziki sammen (alt smager jo godt sammen med tzatziki), og serverede med lidt sprødt grønt. 

Min søn som var på besøg, var glædeligt overrasket, selvom det var "sådan noget vegetar", det smagte jo virkelig godt ;-) 




Lammekoteletter inspireret fra det græske

$
0
0

Lækre saftige lammekoteletter med hvidløg og timian, serveret med græsk salat, råstegte kartofler og tzatziki.

Faldt over et godt tilbud på lammekoteletter hos slagteren i min lokale Kvickly, og havde ingredienser liggende til græsk salat, samt en rest tzatziki.

De bedste lammekoteletter jeg har smagt var i Grækenland for en del år siden, de var hvidløgsmarinerede med frisk rosmarin, og tilberedt på grill, og smagte fantastisk. På den anden side, hvad smager ikke godt med aftensol og havudsigt i Grækenland, spørger jeg bare...

Nu hvor det er årstiden for rødbeder kan man f.eks. servere koteletterne med en dejlig rødbede tzatziki eller en speciel tzatziki med dild og honning, ovnstegte rodfrugter og/eller dampet spinat.
 
Lammekoteletter (2 pers.):
4-6 (tyktskårne) lammekoteletter
2 hvidløgsfed
olivenolie
citronsaft
timian
salt og peber

Simpel græsk salat:
2 tomater i store tern
1/2 agurk i  store tern
1/2 løg i tynde ringe
fetablok brækket i grove stykker
sorte oliven
olivenolie
citronsaft
salt og peber
oregano til drys

Mariner gerne koteletterne i olivenolie, citron, frisk el. tørret timian, og hvidløgstern, et par timer i forvejen.

Brun først fedtkanten af ved god varme i lidt olivenolie, og derefter steg dem ca. 5-6 minutter på hver side, de skal have en god stegeskorpe. Lad dem hvile 10 minutter dækket med staniol.

Server  koteletterne med græsk salat, tzatziki, råstegte kartofler og flütes.

Billeder fik jeg ikke taget mange af, det gik vist lidt stærkt...

Velbekomme. 



Gammeldags sukkerkringler m. kanel

$
0
0

Gammeldags sprøde sukkerkringler, bagt på en mørdej, og dyppet i kanelsukker.

Kom i tanke om, at jeg som barn var glad for vores gamle Bager Jensen's store sukker kringler. Tror de var bagt af butterdej, lidt ligesom de franske snegle med chokoladeglasur og krymmel drys. Fandt en opskrift på sukkersnegle i den blå bagebog fra Tørsleff, så måtte prøve opskriften af.

I opskriften er de bagt som småkager og der bruges en kringle udstikker, hvilket jeg ikke ejer. Valgte at lave store kringler istedet, og prøve mig lidt frem. Lavede kun en halv portion og kom også lidt sukker og vanille i dejen, men skriver opskriften som anført, det skulle give ca. 75 småkager. Jeg fik 10 større kringler ud af en halv portion.

Mørdej, stor portion:
225 gr. mel
1/4 tsk bagepulver
200 gr. smør
1/2 dl vand
1 tsk eddike

100 gr. sukker og 1 vanille (el. 1 tsk kanel)

Sigt mel blandet med bagepulver ned i en skål, og kom smør i tern i, smuldr det sammen. (Tilsæt evt. en spsk. sukker og en tsk. vanille, det synes jeg manglede i dejen). Bland vand og eddike, og ælt dejen med det, til den bliver lidt sej og elastisk. Film dejen og læg på køl en times tid. 

I opskriften rulles dejen så tyndt ud som muligt på et bord med mel, og udstikkes med en kringleform.

Jeg skar dejen ud i 10 stykker, dyppede hænderne i lidt mel og trillede dejstykkerne til tynde lange pølser.

Skær pølserne til så de er lige lange. Drys bordet med et lag kanelsukker. Form pølserne til kringler og læg dem på kanelsukkeret, tryk dem flade og kom på en plade med bagepapir med sukkersiden opad.

Bag dem midt i en forvarmet ovn v. 225 gr. ca. 8-10 minutter, og køl af på en rist.

Opbevar kringlerne i en kagedåse. 

Velbekomme.






Julemedister m. flødestuvet hvidkål

$
0
0

En rigtig dejlig vinterret, hvor jeg denne gang også kom kartoffeltern i hvidkålen (så slap jeg for at lave ekstra tilbehør), det kan man undlade, og servere lidt brasekartofler ved siden istedet.

Julemedisteren købte jeg på tilbud, og forkogte den som jeg plejer med laurbær, lidt nelliker og en skvæt øl.

1 julemedister
letsaltet vand til kogning
2 laurbær
2-3 nelliker
lidt øl
smør/olie til stegning

Stuvet hvidkål:
1/2 hvidkålshoved, fintsnittet
2 store rå kartofler, i tern
ca. 3 dl hønsebouillon
ca. 2 dl fløde
salt, peber og lidt revet muskat
lidt citronsaft
evt. lidt maizena rørt op i vand, til jævning

Kom medisteren i kogende vand med krydderier og øl, skru helt ned for varmen, kom låg på, og lad den stå i fem minutter.

Steg medisteren ved ikke for kraftig varme i lidt smør/olie, ca. 7-8 minutter på hver side.

Hvidkålen snittes fint, de skrællede kartofler skæres i mindre tern, og kommes i gryden med bouillon. Lad det koge et kvartes tid, og tilsæt fløde og krydderier. Lad det koge lidt ind og smag til. Jævn evt. med maizena hvis nødvendigt, for at samle retten.

Server med rødbeder og sennep.

Velbekomme.
 

Krydret øllebrød m. kirsebær

$
0
0

Øllebrød med kanel og appelsin, toppet med kirsebær-flødeskum, kirsebær og hasselnødder.

Server som en lun dessert i mindre portionsglas, måske en lidt anderledes dessert, hvor man nok på forhånd bør vide om ens gæster bryder sig om øllebrød.

Havde rugbrød med udløbsdato, og et halvt glas kirsebær, samt appelsiner der også skulle bruges.

Øllebrød:
6 skiver rugbrød
1 nisseøl
2-3 dl vand
ca. 2 spsk brun farin (efter smag)
1 appelsin
1 tsk kanel
2 tsk vanille

Tilbehør: Flødeskum rørt med lidt kirsebærsauce, kirsebær og hasselnødder.

Smuldr rugbrøds skiverne ned i en gryde, og hæld over med hvidtøl, appelsinsaft og vand. Tilsæt evt. ekstra væde undervejs i kogningen, hvis det virker for tykt. Kom farin og kanel ved, og lade det småsimre under låg en halv times tid. Blend det glat, konsistensen skal helst ikke være for tyk, mere lind og cremet.

Pisk flødeskum og vend med lidt af kirsebærsaucen. Top øllebrøden med skum og top med kirsebær og hasselnødder, og server med det samme.

Man kan også vælge at servere flødeskum og kirsebær i skåle ved siden af, så  man selv kommer det på.   

Den blev lige tilpas, ikke alt for sød, og kirsebær passer rigtig godt til øllebrøden synes jeg.

Velbekomme.



Hjemmelavet bøfsandwich

$
0
0



Blev lige hensat til min barndom igen, hvor jeg kom i tanke om fredagshyggen dengang, som bestod af valget mellem bøfsandwich eller hotdogs fra vores lokale pølsemand/dame Daisy, og med en dejlig kold Cocio chokolademælk ved siden, ikke at forglemme. 

Jeg valgte altid en bøfsandwich, og vi nød maden med Gøg og Gokke og Chaplin stumfilm som blev sendt hver fredag kl. 18.00 på tysk tv, elskede det.  

Så ville lige prøve at lave en bøfsandwich, som vi fik den dengang, hvor jeg bagte lækre bløde boller, ud fra denne gode opskrift. Formede dem så til mindre boller denne gang. Der blev rigeligt boller, så dem der ikke blev spist kom jeg i fryseren.

7-8 mindre burgerboller 

500 gr. hk oksekød
olie til stegning
salt og peber
lidt bouillon, soya og løgtern fra 1/2 løg

1 portion agurkesalat (fra 1/2 agurk)

1 portion ristede løg 

Derudover: Ketchup, sennep og remoulade.

Form kødet til bøffer, krydret med salt og peber, og steg i olie ca. 3-4 minutter på hver side. Kom dem i et fad, og kom løgtern på panden og steg hurtigt af. Hæld bouillon og lidt soya ved, og kog op. Hæld skyen ved bøfferne og hold dem lune til servering.

Lun bollerne i ovnen. Smør bunden med sennep, og kom remoulade og ketchup på. Læg bøffen på og top med ristede løg og agurkesalat. Det eneste jeg savnede var faktisk lidt rå løgtern sammen med de ristede løg.

Nyd straks, med en kold Cocio chokolademælk.
  




Porre-æble sild

$
0
0

Marinerede sild med en porre-æblecreme rørt med cremefraiche/mayonnaise, sennep, og lidt hvidløg.

Har, for mange år siden prøvet at lave en porresild, hvor opskriften oprindelig stammer fra ved jeg ikke, men denne her version blev tilføjet æbletern og sennep. Min yndlings sild har altid været karrysild, men det er ligefør denne porre-æblesild slår den. Man kan vælge at vende sildestykkerne i cremen.

Porre-æble sild:
2-3 marinerede sildefileter
1 porre
1 æble (sødligt æble)
ca. 2 spsk creme fraiche 
1 spsk mayonnaise
1 tsk sennep
1 revet hvidløgsfed
salt og peber
lidt citronsaft

Rens porren grundigt, skær i ringe og damp dem møre ca. 3 minutter. Si dem og køl af. Skær æblet i små tern.

Rør en dressing sammen med de nævnte ingredienser, og smag til. Vend porre og æbletern i dressingen, og stil på køl. Lav den evt. om formiddagen, så den får lov at stå og trække smag.

Skær de marinerede sild i mindre stykker, og vend i dressingen, eller server med løgringe, og dressing ved siden.

Tip: Man kan evt. også prøve at bruge cremen som topping på en kartoffelmad med sprød bacon, eller på en frikadellemad.

Velbekomme.






Olivenbrød m. hvidløg og timian

$
0
0



Dekorativt olivenbrød med hvidløgssmør og timian m.m. Ville bage flütes, og havde et halvt glas sorte oliven, og en rest hvidløgssmør stående. 

Kom så i tanke om nogle flütes med oliven og soltørrede tomater, jeg indimellem købte for nogle år siden (mener de var fra Netto), dem var jeg lidt vilde med. Det blev så til dette brød, hvor jeg formede det til en krans. Vil passe godt til et lækkert oste-pølsebord. Det blev bagt lidt på slump.

Olivenbrød:
2 dl lunt vand
25 gr. gær
1 dl A-38
1 tsk salt
2 spsk mørk sirup
2 spsk olivenolie
2 tsk timian
1 stor håndfuld sorte oliven u. sten, hakkede
ca. 30 gr. hvidløgssmør i tern (el. smør og et revet hvidløgsfed)
3 dl emmer hvedemel
ca. 4 dl hvedemel
A-38 rørt med lidt olivenolie, til pensling

Opløs gær i lunt vand, og tilsæt krydderier, olie, sirup, hakkede oliven og smør i tern. Tilsæt emmer mel, og derefter hvedemel lidt af gangen under æltning. Ælt dejen sammen, den må godt stadig være lidt klistret. Stil til hævning ca. 1 1/2 time.

Form dejen til et langt tyndt brød, og vrid/sno det. Form til en krans, og kom på en plade med bagepapir. Tænd ovnen på 225 gr. (ikke varmluft), og lad brødet efterhæve ca. 1/2 time. Pensl med lidt A-38 el. mælk rørt med et par dråber olie.

Bag brødet midt i den forvarmede ovn ca. 25-30 minutter, og køl af på en rist.

Server til et godt ostebord, eller som tilbehør til suppe.

Velbekomme.




Chokoladekage m. kirsebærsovs

$
0
0

Nem chokoladekage, som er klar på ingen tid. Jeg serverede den lun med cremefraiche og syltede kirsebær. 

Har efterhånden bagt utallige chokoladekager og brownies, så det blev udfra hukommelsen den blev bagt, hvor jeg brugte mindre smør denne gang.

2 store øko æg
2 dl sukker
2 tsk vanille
120 gr. smør
100 gr. mørk chokolade 70 % (brugte Lindt)
2 dl mel og 1 spsk kakao med top, sigtet
Flormelis til drys
Cremefraiche og kirsebær sovs som tilbehør

Tænd ovnen på 175 gr., og smør en tærteform el. springform med smør og drys med mel, ryst det overskydende af.

Smelt smør og chokolade i en gryde ved svag varme.

Pisk æg, sukker og vanille luftigt, og tilsæt det let afkølede smør og chokolade. Bland mel med kakao og sigt det i dejen, rør det sammen.

Bag kagen midt i den forvarmede ovn. ca. 20 minutter.

Server kagen lun f.eks. med creme fraiche og en god Amerana kirsebærsovs.
 


Romkugler m. chokoladekage

$
0
0


Luksus version af romkugler lavet på ren chokoladekage. Havde bagt en chokoladekage, med henblik på at lave romkugler med kagen, dagen efter.

Jeg prøvesmagte lige et stykke af kagen mens den var lun, og gemte resten til romkugler.

Tjekkede også en anden god nem opskrift ud på romkugler her, som en anden måde at lave dem på.

Romkugler, min version (ca. 12 store.):
1 portion chokoladekage
2-3 spsk hindbærmarmelade
ca. 2 tsk rom essens el. mørk rom
kokosmel

Smuldr kagen i små stykker, og kom hindbærmarmelade i lidt af gangen, og rør det til en masse. Smag til med lidt romessens eller mørk rom. Rul større eller mindre kugler af massen, og tril dem i kokosmel. Kom i en bøtte, og opbevar dem på køl. 

Det blev til nogle dejlige romkugler med en god intens chokoladesmag.

Velbekomme.


Saftig og sprød flæskesteg m. det hele

$
0
0


Et must i december måned må nok være flæskesteg med det hele, så det måtte jeg bare have, da det var længe siden jeg fik det sidst.

Sovsen lavet på skyen fra  stegen, er nok min favorit (udover champignon sovs). Denne gang hældte jeg appelsinjuice i bunden af fadet sammen med fond, samt rødløg og laurbærblade.

Flæskesteg:
Gnid stegen godt med salt, og stik laurbærblade i sværen. Kom i en bradepande med løg, laurbær, og sæt i forvarmet ovn v. 200 gr. Giv den først et kvarter, og hæld derefter fond og appelsinjuice i bunden. Giv stegen ca. 1 1/2 time. Hæld skyen fra til sovsen. Skru ovnen op på 250 gr. og til sværen er helt sprød. 

Plejer at give stegen ekstra på eftergrill til den puffer op, men det var ikke nødvendigt denne gang, da min svær var godt sprød allerede, nok p.gr.af at der var lidt mere fedtkant på stegen denne gang.

Jeg skifter lidt imellem at lave en opbagning til sovsen og bruge kartoffelvandet og stegeskyen, eller lave en ren skysovs, tilsat en lille skvæt fløde, hvor jeg jævner med lidt maizena tilsidst. Lader gerne sovsen stå og hygge sig et godt stykke tid ved svag varme, og smager til flere gange undervejs, til den sidder lige i skabet.

1 kamsteg (ca. 1400 gr.)
ca. 2 dl appelsinjuice og kalvefond
laurbærblade
2 rødløg i både
lidt timian
salt og peber

Sovs:
2 spsk mel og smør til opbagning
ca. 2 dl kartoffelvand
skyen fra stegen
salt og peber
et par dråber sovsekulør

Tilbehør: Brune kartoflerrødkål el. rødkålssalat 

Dagen efter, er et must for mig selvfølgelig også en dejlig flæskestegsburger/sandwich.

Velbekomme.



Cremet champignonsuppe

$
0
0

Det her er ikke en smuk suppe, men til gengæld smager den virkeligt skønt, er selv vild med den. Denne gang blendede jeg suppen.

Champignonsuppe, (4 mindre portioner til f.eks. forret):
250 gr. champignons
1 stort rødløg
1 hvidløgsfed
1 tsk timian
3 knsp revet muskat
salt og peber
2 spsk smør
1 spsk mel
1/2 l grundsuppe el. bouillon
ca. 1 dl fløde
lidt citronsaft

Skær løg og hvidløg i små tern. Rens champignons og skær i skiver. Blød først løgene op i smør, og tilsæt champignons og krydderier. Lad det stege ind og tilsæt suppe el. bouillon. Lad det småkoge en halv time, og blend glat. Tilsæt fløde og kog suppen yderligere ca. ti minutter. Smag suppen til med lidt citronsaft, og salt og peber hvis nødvendigt.

Server som den er eller med brød til.

Velbekomme.


Viewing all 533 articles
Browse latest View live